Presidenti i Republikës së Shqipërisë

273553e5 e80a 4594 882e f3816cb3b6c7

Lajme

Presidenti Begaj, vizitë dyditore në Malësinë e Madhe me rastin e 113-vjetorit të kryengritjes së Deçiqit

Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Sh. T. Z Bajram Begaj, po zhvillon një vizitë dyditore në Malësinë e Madhe, e cila përkon me 113-vjetorin e kryengritjes së kurorëzuar me ngritjen  e flamurit të Skënderbeut në Bratillë të Deçiqit.

Në ditën e parë të kësaj vizite, Presidenti Begaj zhvilloi njëbashkëbisedim me figura të spikatura të zonës: studiues, shkrimtarë, gazetarë, aktivistë e drejtues vendorë, me të cilët diskutoi për problematikat, sfidat dhe nismat e zhvillimit të Malësisë së Madhe.

5adf5082 f228 4568 8480 e01c27d4bc63

Kreu i Shtetit i përgëzoi ata për angazhimin me punë tëndershme, shfrytëzimin e pasurive të jashtëzakonshmenatyrore, për promovimin e turizmit dhe të vlerave historike e kulturore, si dhe premtoi mbështetje të vazhdueshme për adresimin e  shqetësimeve të ngritura në takim dhe realizimin e projekteve të Malësisë së Madhe:

“Për mua është shumë me vlerë takimi me qytetarët, dëgjimi i tyre dhe patjetër që të mbaj edhe shënime. Siç tha profesori, i cili foli me mendje dhe zemër, po ju them se sot flas edhe me shpirt, se jam njëri nga ju, pavarësisht detyrës që mbaj. Pavarësisht se çfarë detyrash kemi pasur apo bëjmë, duhet secili nga ne të mendojë për vendin, për të ardhmen e fëmijëve tanë, të cilën duhet t’jua bëjmë më të mirë këtu ku është vendlindja e tyre.

ada8f9ea e521 436f a017 825e47d60f09

Dhe ku më mirë se këtu mund të shprehet kjo gjë, në vendin ku patriotizmi është i jashtëzakonshëm, atdhedashuria po ashtu, bujaria, mikpritja, muzika dhe lahuta, ku kemi liqenin, malin, lumin, kemi gjithçka që ju nevojitet njerëzve për të pasur mirëqenie dhe zhvillim.

Patjetër, është shumë e rëndësishme të evidentojmë vlerat historike e kulturore, të cilat na identifikojnë si komb. Ju identifikoheni me lahutën. Lahuta është jona.
Është shumë e rëndësishme që ju ta zhvilloni bërjen e lahutës dhe ta trashëgoni atë të brezi i ri. Po kështu, e rëndësishme është edhe një vlerë tjetër e kësaj zone, xhubleta.

3ea6f48c be2b 4e13 a093 daca4b6d73ca

Me xhubletën kemi arritur të futemi në historinë botërore. Xhubleta dhe dijebërja janë shumë të rëndësishme për t’u mbrojtur e trashëguar, për ta bërë brezin e ri të mendojë se sa rëndësi kanë këto vlera”.

17ca8a94 465f 4503 9896 f8f795d7f1e0

Presidenti Begaj inkurajoi banorët e Malësisë së Madhe tëvijojnë përpjekjet për rritjen e mirëqenies ekonomike dhe promovimin e turizmit:
“Është e rëndësishme të vazhdojmë të promovojmë zhvillimin ekonomik dhe turizmin. Këtu, përveç bujtinave dhe agroturizmit, të lidhura me fushën, ka një pjesë tjetër shumë të rëndësishme, që është e lidhur me malin.

3a905252 d5af 4087 ac8a 08e608c928ac

Pjesa malore juaja është e rëndësishme për këtë emër që ka fituar Shqipëria. Vazhdoni ta zhvilloni. Patjetër që do të keni edhe ndihmë”.

Gjatë këtij takimi, Presidenti Begaj vlerësoi edhe banorët eMalësisë së Madhe që janë kthyer nga emigracioni për investime në vendlindje:
“Malësia e Madhe nuk është imune ndaj gjerave që na rrethojnë. Patjetër që ka largim të rinisë dhe emigracion kudo:në Amerikë, Kanada, Angli, e në vende të tjera të BE-së.

1752b265 8efa 4ba3 8717 d0dbe72b0db9

Ajo që është më e rëndësishme, evidentohet qartë se këta njerëz, pavarësisht se kanë ikur, nuk e kanë harruar vendlindjen e tyre, kanë menduar të bëjnë investime në vendlindjen e tyre,të rikthehen, siç është rasti i futbollistit tonë të Kombëtares, djalë i kësaj treve, që na ka bërë të gjithëve krenarë”.

Një tjetër çështje, ndaj së cilës Presidenti Begaj kushtoi rëndësi, ishte bashkëpunimi me Malin e Zi dhe faktorinshqiptar atje:
“Patjetër që ne duhet të zhvillojmë marrëdhëniet ndërkufitare. Komuniteti shqiptar atje është faktor i rëndësishëm në stabilitetin dhe shtetformimin e Malit të Zi.
Faktori shqiptar asnjëherë nuk e ndërron ëndrrën dhe aspiratën Euroatlantike”.

7845e16a 4574 48fb bb43 afd086d0ca35