Presidenti i Republikës së Shqipërisë

IMG 1990

Lajme

Presidenti Begaj, takimet e fundit me arbëreshët: Faleminderit Kalabri! I nderuar dhe i emocionuar, për gjithçka bëni për identitetin tonë kombëtar!

Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Sh. T. Z. Bajram Begaj, përfundoi sot vizitën disaditore në rajonin arbëresh të Kalabrisë.

Ai e mbylli turin e takimeve në “Falconara Albanese”, “Vena di Maida” dhe “Caraffa di Catanzaro”.

IMG 1989

Ashtu si në të gjitha vizitat edhe në këto komuna, Presidenti i Shqipërisë u prit me ceremoni festive nga banda muzikore dhe arbëreshët e veshur me kostumet tradicionale.

Presidenti Begaj shprehu falenderime për mikpritjen dhe përpjekjet e arbëreshëve në ruajten e identitetit kombëtar:

“Ka momente në jetën e njeriut që lënë gjurmë të jashtëzakonshme. Mikpritja e arbëreshëve të Kalabrisë do të jetë e tillë për mua.

Jam i nderuar dhe i emocionuar nga pritja në “Falconara Albanese” dhe në “Vena di Maida” ku mbrohen, ruhen me përkushtim e trashëgohen brez pas brezi gjuha arbëreshe, traditat dhe kostumet e mrekullueshme popullore.

Faleminderit për gjithçka bëni për të ruajtur e trashëguar identitetin tonë kombëtar!”

IMG 1991

Gjatë qëndrimit në “Vena di Maida”, Presidenti Begaj vizitoi muzeun etnografik “Sorelle Manes” ku janë ekspozuar kostumet popullore të komunitetit dhe fotografi të personaliteteve historike.

Ndërsa më pas, në “Carfa di Catanzaro”, Kreu i Shtetit zhvilloi një takim me Prefektin e Kataxaros, Z. Enrico Ricci dhe Nënsekretaren për Punët e Brendshme, Znj. Wanda Ferro.

Presidenti i Republikës dekoroi Institutin e Kulturës Arbëreshe “Giusepe Gangale”- që mban emrin e mbrojtësit të pakicave etnike, për kontributin e dhënë ndër vite në interes të mbrojtjes së gjuhës, traditës dhe kulturës së komunitetit abëresh.

IMG 1992

 

Gjatë vizitave që kreu në rajonin e Kalabrisë, Presidenti Bajram Begaj u zotua se do të mbështesë çdo projekt të ri bashkëpunimi mes Shqipërisë dhe Kalabrisë,  në fushat me interes të ndërsjellë si turizmi apo tregtia. Ai ftoi investitorët italianë e kalabrezë, të vijnë në Shqipëri, ndërsa nga autoritetet vendore atje, mori premtimin për lejimin e mësimit të gjuhës kalabreze në shkolla.

IMG 1988